test twh
Autentisk er ikke rigid
11. januar 2013
Afskaf ulvetimen?
3. februar 2013

Når jeg fortæller, at jeg afbrød kontakten med min far 7 år inden han døde, så er det nogen der har spurgt: “hvordan kunne du gøre det mod ham?”

Men lige præcis, når vi sætter grænser for verden, uanset om det er ved at sige nej, fjerne os fysisk eller afbryde en kontakt, så er det som regel ikke for at gøre noget MOD  nogen, men derimod for at gøre noget FOR os selv.

Jeg tror ikke på ondskab. Jeg tror på uvidenhed, smerte og manglende selvindsigt. Jeg har oplevet flere brudte kontakter i mit liv. Men jeg er ikke blevet bedre til at være ligeglad endnu – og forhåbentlig bliver jeg det aldrig. Når jeg er nødt til at trække en streg i sandet og sige, at nok er nok, så får jeg ikke bare fred bagefter. Det er også smertefuldt for mig at måtte vælge nogen fra.

Før i tiden bildte jeg mig ind, at fordi jeg var psykoterapeut, så skulle jeg kunne rumme alle mennesker og i det mindste tolerere samværet  med dem.
Men det er ikke sandt. At tilhøre en bestemt profession betyder ikke, at jeg ikke må sætte grænser for mig selv. Og at du er – eller ikke er – det ene eller det andet, betyder heller ikke at du ikke må sætte grænser for dig selv.

Ja, det ville da have være rart, hvis jeg kunne have rummet min far på et eller andet plan, men jeg oplevede at han ikke respekterede de grænser jeg satte. At han var verbalt krænkende overfor mig. Og her er noget vigtigt: fordi jeg elskede ham, kunne jeg ikke være ligeglad. Jeg kunne ikke lade mit hjerte være upåvirket. Og fordi jeg elskede mig selv højere end ham, var jeg nødt til at stoppe kontakten. Fordi hver gang han krænkede mig flåede det hul i troen på, at jeg var god nok – fordi dem vi elsker HAR den magt.

Jeg har også i mit liv oplevet at blive valgt fra. Jeg har oplevet, at jeg synes det var uretfærdigt. At jeg følte, at det blev gjort MOD mig og at jeg i lang tid måtte minde mig selv om, at sådan noget ikke bliver gjort MOD nogen, men FOR os selv. Det gjorde det ikke mindre smertefuldt, men det gjorde det nemmere at acceptere.

En veninde valgte mig fra, da jeg afbrød kontakten med min far. En bekendt valgte mig fra da jeg skrev på Facebook, at min mand havde en svær depression.(Efter hans eget ønske) Lige meget hvor smertefuldt det føles, at opleve at gøre det der er rigtigt for mig og blive dømt ude af andre, fordi de selv aldrig ville gøre det, så gør de det ikke mod mig, men for dem selv. Vi kan være enige eller uenige, men det er ikke os der skal vurdere, hvad der er sandt og godt for andre.

Så når andre sætter grænser for dig – og når du sætter grænser for dem, kan du have i hjertet, at de ikke gør det MOD dig, men FOR dem selv. Og i stedet for at forsøge at få dem til at ændre mening, eller lade din smerte over at blive afvist gå ud over dem eller andre, så tag dig af dig selv. Vær din egen gode forælder, som mentalt tager dig på skødet, krammer dig og siger, at alt nok skal gå. Vær sammen med mennesker du elsker og som forstår dig. Opsøg glæde og tillad dig selv kærlighed og latter igen.

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »