test twh
Får du dårlig samvittighed?
23. juni 2012

Efter at jeg stod frem med historien om min opvækst og min fars adfærd, har jeg fået rigtig mange henvendelser fra mennesker, der føler sig set og har fået ord på deres egen oplevelser. Det virkelig skønt at mærke 🙂

Jeg har også fået en del henvendelser fra mennesker, der er bange for om de selv er narcissister. Svaret ligger næsten i spørgsmålet, så vidt jeg kan se – for et klart symptom hos narcissisten er jo at “der er ikke noget galt med mig, det er de andre”. Det at overveje om der kan være noget om det, er en tanke, der slet ikke opstår hos narcissisten.

Endelig er der en journalist, som har antydet i sin omtale af bogen, at det er mig, der er narcissisten. Det blev jeg rigtig ked af. Jeg følte næsten at det var en gentagelse af de overgreb jeg har oplevet, hvor jeg er blevet manipuleret til at tænke, at det var mig der var noget galt med.
Det at blive kritiseret, er en “pris”, som man må være klar til at betale, hvis man åbner munden i offentligheden – og heldigvis er der kommet så meget godt ud af at bryde tabuet, at den ene omtale betyder meget lidt set i det samlede billede.

Jeg skriver jo netop i bogen, at jeg havde narcissistiske træk da jeg var i tyverne, men at jeg bevidst har arbejdet med dem. I dag kan jeg være opmærksom på træk hos mig selv som er uhensigtsmæssige – og gøre noget ved dem, narcissistiske eller ej. Fejlfri har jeg ingen ambitioner om at blive – jeg er et menneske <3

Men til de, der sidder og spørger sig selv “Er jeg narcissist?”, kan disse spørgsmål måske hjælpe:

– Er du omgivet af oversensitive mennesker, der sjældent forstår, hvor speciel/overkvalificeret du er?

– Får du mennesker til at græde med det du siger eller gør, men har egentlig ikke noget imod det – det er deres eget problem?

– Misunder du mennesker, der har fået stillinger eller goder i livet, når du nu er så meget mere speciel end de mennesker? Eller synes du det er uretfærdigt, fordi du fortjener dem mere end de gør?

– Skelner du ikke mellem fremmede, bekendte og nære venner? Behandler du fremmede bedre end venner eller familie?

– Tror du, at de fleste diskussioner kunne løses, hvis andre bare forstod at du har ret?

– Bliver du voldsomt aggressiv/voldelig, når du er vred?

– Straffer du mennesker, som kritiserer eller disrespekterer dig?

– Kan du lide at narre/snyde andre?

– Er du omgivet af mennesker, der er mindre værd end dig?

Uanset om du kan svare ja til alle punkterne, så er det nogle områder, du kan arbejde med, hvis du kan mærke at din adfærd passer på spørgsmålet.

Du behøver ikke blive bange, hvis du kan mærke at du kan svare ja til et af spørgsmålene – det er en gave, som du kan bruge til at udvikle dig yderligere.

Hvis du vil vide mere om narcissisme og hvordan du håndterer det, kan du tage minikurset her: Minikursus om narcissisme

Hav en rigtig dejlig dag 🙂

 

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »