test twh
Sandhedskompasset
14. april 2013
Er du spirituel – eller er du energi?
12. maj 2013

Da vi levede i stammer, gik kvinderne ud og samlede bær med ungerne på ryggen. Imens snakkede de formodentlig om livet i stammen, den ældre viste den unge hvor bærrene vokser og den unge spurgte den ældre hvordan man håndterer syge og grædende børn.

Senere stod den ene sammen med 3 andre ved floden og vaskede og de talte om kærlighed og sex og sammenlignede deres forhold til de mænd de var partnere med.

Mændene jagede. De lærte at tyde håndsignaler, dufte og spor, for tale ville skræmme byttet væk. På vejen hjem fra jagt, var der måske en ung mand som spurgte en ældre hvordan han skulle komme tæt på en pige, som han synes var dejlig og den ældre gav ham måske nogle råd. Måske talte de om hvilken type spydspids der bedst rammer fjender eller hvordan man kan forbedre sin kastearm.

Om aftenen kom mændene hjem fra jagten. Hele stammen sad omkring bålet og delte dagen, jagten, indsamlingen af bær og sig selv med hinanden.

I dag er bålet og bålets meget vigtige funktion som samlingssted erstattet af Facebook og sms. Det er en dårlig erstatning. I forvejen var vi ensomme fordi vi lever så adskilt, men nu bliver vi narret til at tro, at vi har et socialt liv i en stamme, fordi vi kan dele os selv med andre i cyberspace.

Men vi er der ikke rigtigt. Der er ingen konsekvens af uhensigtsmæssig opførsel eller manglende kompetencer og der er heller ikke nogen forpligtelse til at hjælpe, vi hører ikke til, selvom det kan føles sådan, men når vi beder om hjælp, så er det mest sandsynligt, at der ikke sker noget. Vi kan ikke mærke, om det menneske vi beder om råd fra, er et menneske vi føler os trygge ved, vi kan kun mærke os selv, når vi sidder der bag skærmen.

Facebook er smukt og genialt, fordi det skaber muligheder for at skabe ægte sociale netværk – at mødes med mennesker i virkeligheden og se dem ind i øjnene og dele os selv med dem. Men Facebook er ikke et social medie i sig selv – tag ikke fejl. Facebook er facilitator for sociale relationer, men vi må ud i virkeligheden for at VÆRE i sociale relationer – den sociale relation lever ikke, når vi sidder bag skærmen. Tag ikke fejl af det – for så kan du blive slemt skuffet.

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »