test twh
Er jeg narcissist?
22. april 2012
Alle mine dejlige mænd
27. juni 2012

Jeg får sjældent dårlig samvittighed nu om dage. Det kan selvfølgelig også være et alderstegn – men jeg vælger at se på det som en rationel ideologi om min egen formåen.

Hvis jeg kommer til at træde nogen over tæerne – og de har tillid til mig, så de siger det, så kan jeg mærke omsorg og kærlighed til det menneske. “Jeg beklager, at jeg har trådt dig over tæerne, det gør mig ondt!” Jeg har ingen intention om at gøre nogen noget ondt.

I nogle familier er dette ekstremt udbredt – det forventes, at man undskylder for ikke at leve op til nogle udtalte eller uudtalte forventninger fra de andre familiemedlemmer.

Hvis du oplever dette fænomen, så skal du vide, at det er en programmering, som er lagt ned i dig af dine forældre eller andre omsorgspersoner, da du var barn – og det er ikke den universelle sandhed, der gælder til dommedag.

Du kender måske netop de modstridende følelser, der siger “Jeg har lyst til ét, men gør noget andet, fordi det jeg har lyst til, det “gør man ikke” og det styrer mig.”
Fornyligt snakkede jeg med en kvinde, som ikke ville med til en familiefest, fordi der kom en hun ikke kunne rumme. Jeg synes jo det var fint, at hun ville tage ansvar for sin egen manglende rummelighed og blive væk, men hun havde de vildeste skrupler over det: “Det kan jeg ikke tillade mig” – “Hvad vil de andre tænke om mig” – “Så sladrer de om mig” – “Min mor tilgiver mig aldrig”. Hendes hjerne var virkelig på overarbejde for at bilde hende ind, at hun skulle leve op til de andres forventninger.

Da jeg bad hende forestille sig hvordan det ville føles, hvis hun alligevel valgte sig selv frem for de andre, så følte hun lettelse – men meget hurtigt efterfulgt at dårlig samvittighed, skyldfølelse og uro i maven. Hun var slet ikke vant til at vælge sig selv som den naturligste ting i verden – og hvis ikke vores forældre har tilladt det, så kan det tage et halvt liv at lære, så det er forståeligt.

Det næste der skete var, at hun følte, at hun skulle forklare de andre hvorfor hun ikke kom, så de kunne forstå det. Hun gjorde sig med andre ord ansvarlig for de andres uforståenhed og i stedet for blot at sige: “Det har jeg valgt, fordi det er bedst for mig”, så kom hun virkelig på glatis med sine forklaringer – for lige meget hvad hun forklarede, ville de andre ikke acceptere det og forstå hendes valg. Det behøver de sådan set heller ikke.

Vi behøver aldrig forstå hvorfor andre gør som de gør – vi kan blot håbe på, at de gør det de gør fordi de lytter til dem selv. Og så behøver vi heller ikke føle os truffet af andres valg. Hvis andre vælger os fra, når de vælger sig selv til, så må vi gøre det der er godt for os lige i den situation – være den gode forælder for os selv – i stedet for den sure og bebrejdende forælder overfor det menneske, som vælger sig selv til.

Rigtig god weekend!

Lys og kærlighed til dig.

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »