test twh
Kan du træffe en beslutning alene – skal du?
20. september 2013
Jeg har meldt mig ud af Dansk Psykoterapeutforening
14. oktober 2013

Vi kender udtrykket “medafhængig” fra misbrugsmiljøet – en pårørende til en misbruger, kan blive medafhængig i sin adfærd og på den måde facilitere misbruget uden at ville det.

Men der er rigtig mange mennesker, som er medafhængige uden at der er tale om et misbrug. Den gruppe vil jeg kalde følelsesmæssigt medafhængige. De har samme symptomer som de mennesker vi kan kalde medafhængige, men på en langt mere subtil måde, fordi der ikke er noget decideret misbrug at pege på, som årsag til syndromet.

Af forskellige årsager, kan du, hvis du er følelsesmæssigt medafhængig, være mere ovre i andre og mærke deres følelser og behov, end du er i dig selv og mærker hvad du har brug for.

Følelsesmæssig medafhængig – et eksempel.

Et eksempel kan være hustruen, hvis mand kommer hjem fra arbejde og er stille. I stedet for at lade ham være stille og lade ham tage ansvar for at sige, hvis der er noget galt, så mærker hun hans stilhed og den udløser en angst (som hun sandsynligvis slet ikke er klar over er angst) i hende, som får hende til at ville kontrollere verden (vi forsøger næsten altid at bekæmpe angst med kontrol). Hun begynder derfor at spørge ind til hans stilhed “Er du ok?”, “Er der noget galt?”, “Er du sur?”

Manden er måske eller måske ikke i stand til at tage ansvar for sin egen stilhed og det der ligger bag, men uanset om han er det eller ej, vil det være den sundeste adfærd at hun holder snuden for sig selv og højst siger noget om hvad der sker i hende: “Jeg kan mærke din stilhed og jeg kan mærke, at jeg bliver utilpas af den og angst for om det handler om mig eller os.”
Hvis hun stiller spørgsmål eller forsøger at hive noget ud af ham på anden måde, “kravler hun rundt indeni ham” – og der har hun ikke noget at gøre.
Det er et klassisk eksempel på følelsesmæssig medafhængighed.

Et syndrom som omkring 75% af Danmarks befolkning lider af – et kvalificeret gæt fordi 75% af alle familier har en form for uhensigtsmæssige mønstre kørende i familien, som kan gøre medlemmerne følelsesmæssigt medafhængige.

At være følelsesmæssigt medafhængig af en anden er yderst skadeligt for din samlede psykiske tilstand, fordi du prioriterer den anden over dig selv. Du kan blive følelsesmæssig medafhængig på f.eks. en partner, veninde, forælder eller kollega.

Følelserne omkring denne adfærd kan forårsage en nedadgående spiral , der kan være både uventet og potentielt tragisk. Følelsesmæssig medafhængighed kan få dig til at føle dig skyldig, forvirret, bange og værdiløs, fordi du er afhængig af at et andet menneske skal validere dit selvværd og din eksistens i verden.

Når du investerer dine vågne øjeblikke i et andet menneske, risikerer du at blive såret i processen. Du lægger et kæmpe ansvar hos den anden. “Jeg kan kun være glad, hvis den anden er glad. Når den anden er i dårligt humør, er jeg nødt til også at være i dårligt humør.” Nogle af de mange måder, hvorpå din generelle følelsesmæssige medafhængighed med en anden kan føre til problemer er:

Opmærksomhedskrævende.

Når du ikke giver dig selv den opmærksomhed du har brug for, men kun er opmærksom på andre, vil dit indre skrige på opmærksomhed. Du vil kunne komme til at opføre dig som om det er andres ansvar at give dig opmærksomhed og vil føle dig svigtet, når de ikke gør det, i stedet for at nyde det, når de gør det.

Overfølsom.

Mens følsomhed kan være en indtagende kvalitet, kan overfølsomhed få dig til at tage kritik og afvisning til et andet niveau . Du kan blive dødeligt såret af en enkel kommentar fra din elskede eller overanalyserer hvad deres adfærd betyder og det kan forårsage skadelige følelser indeni dig, samt fantasier som ikke har hold i virkeligheden. Nogle mennesker tyer til narkotika eller alkohol for at håndtere sorgen eller følelsen af værdiløshed, som følger med følelsesmæssig medafhængighed.

Angst.

Sommetider kan angst begynde at snige sig ind i dit liv, når du er afhængig af en anden persons ord og / eller handlinger for at validere dit selvværd. Når du ikke får denne validering, kan du opleve symptomer på angst, som kan blive meget ubehagelige. De kan være fuldstændig handlingslammende.

At være opmærksomhedssøgende, blive oversensitiv og udvikle angst kan få dig til at flygte mentalt fra dit liv. Du kan miste motivationen og energien til at handle og passe på dig selv, tage ansvar, ændre vaner, skifte job eller parforhold – med andre ord: du får en følelse af at det er umuligt at forandre det som er ubehageligt og dermed får du bekræftet at du ikke er værd at elske. Det bliver en ond cirkel.

I Charlottes og min nye bog “Helterejsen – slip følgerne af din opvækst”, beskriver vi fænomenet og giver tips til hvordan du kommer af med syndromet. Jeg ønsker mig så inderligt, at opmærksomhed på fænomenet, kan sætte en bevægelse i gang, som stopper den følelsesmæssige medafhængighed og sætter de mennesker fri, som døjer med den.

Kærlig hilsen

Mette Glargaard
www.metteglargaard.dk

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »