test twh

Forskellen på narcissisme og selvoptagethed

Glimt af Glargaard (2)
20. juli 2015
Glimt af Glargaard (3)
1. august 2015

Som ordet psykopat før i tiden blev misbrugt til at kategorisere mennesker, der kunne blive rasende og manipulerende, så bliver ordet narcissist nu misbrugt, som betegnelse for enhver der viser sig selv frem. Ordet er blevet symbol på Jantelovens stærke magt i Danmark – og det virker – for hvem har lyst til at blive kaldt sindssyg!!

Narcissisme er dog en diagnose og adfærden der følger med, er destruktiv for omgivelserne.
– En narcissist mener, at han eller hun er bedre end andre, mere værd end andre og har ret til mere end andre. På et sygeligt ikke-diskutérbart niveau.
– En narcissist manipulerer nådesløst med andre for at opnå fordele for sig selv – uden tanke på, om det skader andre. På et sygeligt ikke-diskutérbart niveau.
– En narcissist er afhængig af opmærksomhed, som en junkie er afhængig af junk – og vil gå til yderligheder for at få opmærksomhed – positiv, men også negativ, hvis den positive ikke kan opnås. De vil vælge vold og konflikt, hvis ikke de får opmærksomhed på positiv vis.
– En narcissist ved bedre end andre – han eller hun ved hvad der er bedst for andre og kan de ikke selv se det, er det dem der er noget galt med. På et sygeligt ikke-diskutérbart niveau.
– En narccissist har ingen andel i problemer og konflikter. Det er altid de andres skyld. Lige meget hvordan man vender og drejer argumenter og forklaringer, får man ikke en narcissist til at påtage sig skyld eller ansvar for noget ubehageligt. Bliver de presset, kan de lade som om, men det vender hurtigt, så de kan gøre det klart, at de er ofre for situationen.

Man er IKKE narcissist, fordi man elsker sig selv – tværtimod. Man er IKKE narcissist, fordi man vælger sig selv, at passe på sig selv, gøre noget godt for sig selv eller prioriterer sig selv – det er først når det bliver på andres bekostning, at det er kritisk. Og her taler vi ikke om “Jeg forlader min kæreste, som elsker mig og ønsker at jeg skal blive, så han bliver såret over at jeg forlader ham og derfor er jeg narcissist.” At såre andre, fordi vi vælger os selv, er en del af livet.

Man er ikke narcissist, fordi man er på Facebook og fortæller om sit dejlige liv, poster billeder af sig selv eller de mennesker eller ting, som betyder noget for en. Og der er INGEN der kan diagnosticere dig uden at kende dig RIGTIG godt – så lad dig ikke skræmme!

Selvoptagethed er sundt – hvem søren skulle vi ellers være optaget af? Hvis vi er FOR optaget af andre, gør vi ofte skade på os selv, og en skøn følge af at være optaget af sig selv og dermed gøre det gode for sig selv er, at vi får overskud til at gøre en masse godt for andre. Det er hverken sundt eller rigtigt, at opgive sig selv for andre.

(Men hvis du kender en narcissist, så er mit netværk for pårørende til narcissister nok noget for dig. Læs mere om det ved at klikke her!)

Vi må gerne skinne. Vi må gerne være lykkelig, dygtige, skønne, særlige, specielle, vigtige, betydningsfulde og herlige – for os selv og andre.

Fuck nu den Jantelov og vær dig selv. Elsk dig selv. Hyld dig selv. Vis dig frem. Inspirer andre. Giv dem mod til også at være til i verden, ved at du selv er det. Vær åben. Ærlig. Sig hvad der er inde i dig, så andre kan spejle sig i det – godt såvel som skidt. Vi kæmper alle sammen med noget – men en nedbøjet nakke inspirerer hverken dig eller andre, så knejs med den i stedet og vær stolt af at du er i live. Du har klaret den. Du er her – og du ER noget helt særligt!

HURRA FOR MIG OG HURRA FOR DIG!

Kæmper du med noget personligt? Måske er der en bog, der kan hjælpe dig – se her!

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »