test twh
Afskaf ulvetimen?
3. February 2013
De overgreb vi begår mod os selv
14. March 2013

Hvis den menneskelige hjerne skal kunne forstå og forfølge et projekt effektivt, skal der være et forståeligt mål for enden af indsatsen. For eksempel: “Jeg løber nu – for jeg skal nå bussen”, “Jeg går på arbejde – for at få penge til mad og bolig”. Der er et klart svar på spørgsmålet “Hvorfor?”.

Så hvorfor vil du tabe dig? Et svar som: “Fordi jeg ikke vil være tyk” duer ikke. Formuleringen angiver at der er noget du IKKE vil – og det er ikke noget mål. Det er jo noget du IKKE vil, altså noget du bevæger dig væk fra, ikke hen til.

“Fordi jeg vil være slank”. Ok, bliver du lykkelig af at være slank? Hvor mange mennesker kender du som er lykkelige FORDI de er slanke? Du kan sikkert godt se, hvor jeg vil hen. Mange af de mål som du sætter dig, begrundelser for hvorfor du vil tabe dig, duer ikke fordi hjernen ikke er så nem at snyde. Du skal bruge motivation for at dit projekt skal lykkes og motivationen kommer kun, hvis du virkelig oprigtigt tror på dit mål.

“Fordi jeg vil være sund og passe godt på min krop”. Ja, men hvorfor vil du det? Hvad får du ud af det? At være sund og passe godt på din krop er superfint, men det er en livsstil og et valg og ikke et mål i sig selv. Hvis det er det der er dit mål, så fokusér på det i stedet for vægten. Træf et valg hver morgen, når du vågner om, at i dag – og bare i dag – vil du spise sundt og passe godt på din krop.

“Fordi jeg er bange for at blive syg og få et hjertetilfælde eller diabetes”. Igen ikke et mål, men noget du ikke vil. Det er blandt andet derfor så mange af sundhedssystemet kampagner ikke har nogen effekt. “Rygning dræber” – jeg ved ikke hvordan du reagerer, men jeg bliver trodsig og får – næsten – lyst til at blive ryger igen, når jeg ser den slags løftede pegefingre.

“Jeg vil kunne passe noget smart tøj”. Ok – hvorfor? Hvad vil det give dig at kunne passe noget smart tøj? Du har formodentlig en idé om, at det at se godt ud, vil gøre dig mere sikker på dig selv. Du vil udstråle mere selvtillid – og hvad afstedkommer det? Hvad skulle du bruge det til i en verden uden andre mennesker? Nej vel? Så det er noget med at du har lyst til at andre skal finde dig tiltalende og attraktiv. Nu er vi inde ved noget interessant. Og dog. For hvordan har du det med dig selv lige nu? Elsker du dig selv betingelsesløst, uanset størrelse? Nej, formodentlig ikke. Og her er en sandhed: Hvis du ikke elsker dig selv betingelsesløst nu, så vil du heller ikke gøre det om 15 kilo. Der vil altid være noget du ikke er tilfreds med. Nogle forventninger til dig selv, som du ikke lever op til. Det er det der gør, at mange taber sig – og så tager det hele på igen. Det er for hårdt at gøre den store indsats og så mærke, at der ikke er en skid der er forandret på indersiden – på trods af tøjstørrelsen.

Nu har du måske gættet hvor jeg vil hen: Hvis du vil tabe dig, må du holde op med at gøre din vægt til temaet. Det der ligger nedenunder er det vigtige. Om du elsker dig selv. For hvis ikke du gør det, så kan du ikke tabe dig og holde vægten. Men hvis du gør, så vil din kærlighed til dig selv, give dig lyst til, helt naturligt, at passe på dig selv og behandle dig selv godt. Så kommer den sunde livsstil af sig selv – og du taber dig.

Det er blandt andet derfor vi gerne vil tabe os – slanke, sunde, glade mennesker sender ofte ubevidst et signal om, at de er glade for dem selv – og det er i virkeligheden det der er målet – at blive glad for dig selv.

Så ud til højre med alle kurene, løfterne og nedturene. Start på en frisk og fokusér på det der virkelig betyder noget: Dit selvværd. Start her!

God arbejdslyst!

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »