test twh
Når du dømmer
31. december 2015
Nederlaget førte til noget nyt
6. januar 2016

En af de måder vi gør verden tryg på, er ved at dømme.
Vi spejler os – for eksempel i et andet menneske og kan mærke, at det menneskes livsvalg – udseende, moral, værdier, meninger og måde at være i verden på, er meget forskellig fra vores. Så forskellig, at vi i vores tanker dømmer det menneske som “forkert”.

judgement

Når vi dømmer nogen som forkert, har vi i princippet dømt os selv som forkert. Vi tror, at vi automatisk er “rigtige”, når vi ved hvordan andre er “forkerte”, men eftersom vi indeholder alle egenskaber i os, indeholder vi også alt det som de andre mennesker udstråler eller udviser. Vi vælger blot ikke at vise det – på grund af kultur og/eller opdragelse.

Men forestil dig en verden, hvor alle må leve som de vil, mene det de vil og gøre det de vil, så længe de ikke direkte skader andre. At der ikke er noget rigtigt og forkert – kun forskelligt.

Prøv at lukke øjnene og forestille dig en verden, hvor alle respekterer hinandens forskellighed. Nogle vil spise frøer og nogle vil ikke. Nogle vil gå med tøj og nogle vil ikke. Og det er ok.

Kan du forestille dig det? Eller er det for svært?

Måske kan det hjælpe, hvis jeg siger, at den måde du kigger på andre, er også den måde du kigger på dig. Så hvis du er en der dømmer andre, dømmer du helt sikkert også dig selv. “Åh nej, hvor er jeg dum” “Det er typisk mig, at gøre noget så dumt” “Jeg kan ikke finde ud af xxx”

Og hvis du ikke endnu er klar over det, så vokser man ikke af domme, men af støtte. Så hvis du vil vokse, må du tage skeen i den anden hånd i år og stoppe med at dømme både dig selv og andre.

Om andre kan du i stedet sige “Wow, hvor er hun/han forskellig fra mig!” og til dig selv kan du sige “Jeg ved, at jeg kan gøre det bedre!”

Du kan øve dig med de kommende talkshows – der vil helt sikkert være nogle af mine gæster, som er meget anderledes end dig. Nogle af dem kan du blive inspireret af – og nogle kan du blive provokeret af – men prøv at træffe et bevidst valg om ikke at dømme, men bare bemærke forskelligheden <3

God arbejdslyst

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »