test twh

Narcissisten som familiens dukkefører

Kernen i sociale kompetencer
18. august 2014
At have børn med en narcissist
4. september 2014

Denne familie er et tænkt eksempel. På trods af det, vil der være alt for mange, som kan genkende sig selv i et af medlemmerne. Desværre er familiemønstre som disse ikke ualmindelige – og meget ødelæggende. Det er tilfældigt, at jeg har valgt en mand, som narcissisten, for der er også narcissistiske kvinder.

Henrik har været gift og har med sin eks-kone Hanne, to børn på 21 og 17 år – en dreng, Jørgen, og en pige, Katja. Henrik har en ny kæreste, Maria.

For narcissisten er kontrol det altoverskyggende vigtige tema i relationer med andre. Og lad mig bare slå fast med det samme: Narcissisten ved det ikke selv. Han tror, at han er et godt menneske, ikke officielt perfekt – han ved som regel bare bedst. Han tror, at han vil andre det bedste og handler ud fra det.

Kontrollen går ud på at sikre, at narcissisten får den narcissistiske forsyning – opmærksomhed – han har brug for og samtidig sørge for, at der ikke er nogle af familiens medlemmer, som kan alliere sig med hinanden mod ham. Når man er i relation med en narcissist, er man enten totalt inde i varmen eller helt ude i kulden. Dem der er inde i varmen er bange for at komme ud i kulden og går i konfluens – de smelter sammen med ham og mærker ikke dem selv, men kun ham. Dem der er ude i kulden, vil som regel enten kæmpe hårdnakket for at komme ind i varmen eller afskære sig fra de andre.

Henrik har et foretrukket barn og han lægger ikke skjul på det. Katja er hans store stjerne og hun kan ikke gøre noget forkert. Katja har det ligesådan med Henrik – hun forguder ham og hans ord er lov. Faktisk er de nok tættere på hinanden, end Henrik og Hanne nogensinde har været. Når Katja får ros for noget fra andre voksne, siger Henrik at “Han har selv født hende ud gennem navlen” eller “Ja, hun er sin far op ad dage!”. Henrik tager med andre ord æren for, at Katja har succes. Katja er bare stolt af at ligne sin far – hun kan ikke mærke, at han soler sig i hendes succes.

Jørgen er bare ude, han har altid fået at vide, at han var klodset og havde mindreværd i forhold til Henrik – af Henrik. Jørgen er misundelig på Katja og samtidig synes han det er til at brække sig over, at hende og Henrik har den symbiose de har. Han drikker sig i hegnet hver weekend, får blackouts og er små-aggressiv – og det hjælper ikke på Henriks anerkendelse – det er som om Jørgen saver den gren over han selv sidder på i forhold til Henrik.

Katja har det ok med sin mor, men hun reagerer stærkt, når Hanne siger noget dårlig om Henrik, for eksempel at han drikker lidt for meget, har en skjult dagsorden, er selvoptaget eller er manipulerende.
Uden egentlig at tænke over det, er Hanne sødere ved Henrik end hun synes han fortjener – for hun er nødt til at have et godt forhold til ham, for at have et godt forhold til Katja. Katja bliver vred og støder sin mor væk, hvis hun oplever at Hanne er “efter” Henrik, som hun kalder det.

Henriks nye kæreste, Maria, vil gerne være gode venner med alle fra hans gamle familie, men det er ikke nemt. Henrik siger direkte til Maria, at hun skal ikke komme for tæt på Katja. Hvis Maria spørger hvorfor, får hun ikke noget svar, men kun aggressivitet igen.

Når Henrik snakker med Hanne og Maria er i nærheden, oplever Maria, at de taler til hinanden nærmest som om de stadig var kærester og det provokerer hende. Hun siger det til Henrik og han bliver meget vred og kalder hende paranoid og herskesyg.

Maria prøver at ringe til Hanne en dag og Hanne vil ikke tale med hende, men bliver rædselsslagen ved tanken om hvad der kan ske, hvis hun taler med Maria om Henrik. Maria er helt uforstående – de har da sådan et godt forhold? Måske Hanne kan hjælpe Maria med at forstå Henrik lidt bedre? Men Hanne melder pas og afbryder samtalen.

Når Henrik, Katja og Maria er sammen, er der en fuldstændig tydelig rangorden: Maria er nederst. Det er som om Katja og Henrik er tættere end Henrik og Maria nogensinde bliver. Det kradser lidt i Marias hjerte, hun synes ikke om det og hun føler det er forkert, men overtaler sig selv til at acceptere det, dels fordi Henrik jo har gjort det klart, at det bare er hende der er noget galt med og dels fordi hun ikke kan finde ordene til at beskrive hvad det er der galt i, at en far og datter er tæt på hinanden.

Henrik er med andre ord den der styrer, hvem der må have alliancer med hvem i familien. Man er enten inde eller ude og dem der er inde, kan kun have en tæt forbindelse med hinanden, hvis ikke den går ud på, at stille sig kritisk til Henrik.

I familier med en narcissist, er det almindeligt at se denne form for splitting mellem medlemmerne. Søskende i sådan en familie har sjældent et nært bånd, oftest tværtimod og sker det, foregår nærheden bag narcissistens ryg. Alle, der ikke er narcissistens foretrukne, kan være i tvivl om hvor de har hinanden.

Hvis du er vokset op i eller lever i sådan en familie, har du sikkert tanker om, at “det nok bare er dig, der er noget galt med”, når du synes der er noget galt. Selvom narcissisten behandler sin partner som tydeligt lavere rangerende end ham selv, er det “nok meget forståeligt, fordi han er så dygtig/klog/charmerende/kompetent/rig/vigtig.”

Første skridt til at bevæge dig ud af sådan en relation, er at vide hvilke metoder, der bliver brugt mod dig.

Det kan du lære om, ved at klikke her: http://metteglargaard.dk/narcissisme

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »