test twh

Sådan spotter du en psykopat eller narcissist

Skal vi blive ved med at grave i fortiden?
19. oktober 2014
Utroskab handler ikke om sex!?
6. januar 2015

De to typer har meget til fælles, men de har også tydelige forskelle.

De er begge meget charmerende, karismatiske og kan virke imødekommende og anerkendende – det er dog kun på overfladen og varer ikke evigt, når du først kommer tæt på dem.

De opfører sig begge som om de har særstatus i verden og er mere betydningsfulde end resten af os. De må ting som andre ikke må, simpelthen fordi de er dem de er.

De opfører sig, som om andre mennesker er til for dem og bruger og misbruger dem efter forgodtbefindende.

Begge har ualmindelig svært ved at påtage sig skyld for noget som helst – de er mestre i at få skylden overført til nogen andre.

Den mest tydelige forskel er, at mennesker med psykopatiske træk godt ved, at de misbruger mennesker for egen vinding og de er ligeglade – det har de ret til. Narcissisten derimod ser sig selv som godgører og mener, at selv når han er ubehagelig, gør han andre en tjeneste. Han vil altid andre mennesker det bedste. Og han ved hvad det er – bedre end de selv ved.

Jeg har ind imellem ofre for sådan nogle starutter i min klinik og det som jeg hører rigtig tit er “Hvorfor så jeg det ikke? Hvordan kunne jeg være så blind?”

Det ER svært at identificere en psykopat eller narcissist og derfor er mit første råd, at lade være med at bebrejde dig selv, hvis du er kommet i kløerne på en.

Det er for disse persontyper uhyre vigtigt at danne og tydeliggøre en stærk alliance med dig i en fart, så du ikke brokker dig alt for meget, når deres sande ansigt viser sig – ja, du kan ligefrem blive i tvivl om hvorvidt det er DIG, der er noget galt med, når han sviner dig til eller slår dig.

Fordi alliancen er så vigtig, vil det meget ofte være sådan, at dette menneske vil rose dig til skyerne – inden de egentlig kender dig!

Min far kunne for eksempel sige ting som:
“Du er noget særligt. Det kan jeg tydeligt se. Der er nok ikke mange, der forstår dig og påskønner den du er. Jeg ved hvordan det er. Jeg ser dig. Du er skarp/smuk/klog/viis/kærlig. Vi er to alen ud af et stykke, du og jeg. Sådan nogen som os må holde sammen.”

Det er voldsomt manipulerende at sige sådan til et menneske, første gang man møder dem. Ikke desto mindre går mange af os rundt med mere eller mindre lavt selvværd og føler os ikke forstået af omgivelserne – og derfor bliver vi lette ofre. Her er et menneske, som – måske for første gang i vores liv – ser det skønne lys vi skinner med – og helt uden at vi gør andet end være i verden. At være sammen med sådan et menneske må være paradis på jord. Det er det også – så længe man passer ind i rollen.

Holder man op med at passe ind i rollen eller stiller spørgsmål ved hans handlinger, som kan virke selvglade, storhedsvanvittige og grænseoverskridende, så får man den anden side at se. Som en anden Dr. Jekyll og Mr. Hyde er Mr. Hyde siden ikke rar overhovedet.

I artiklen her bruger jeg “han”, men disse typer forekomer hos begge køn og i flere varianter.

Er der noget du kan gøre for at få det til at virke eller hjælpe sådan en person? Nej, glem det. De vil nemlig gøre det klart, at det ikke er dem der er noget galt med, men dig.
Skynd dig væk i stedet. For din egen sundheds skyld.

Du kan lære mere om, hvordan du håndterer narcissister ved at klikke her: http://metteglargaard.dk/narcissister

Du kan læse mere om narcissister i “Poul Glargaards datter”, som du kan anskaffe dig her: Poul Glargaards datter

Mette Glargaard
www.metteglargaard.dk

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »