test twh
Mettes Hjørner med Joan Ørting
7. juni 2017
AAAAAAAD! Hvor ulækkert!
9. juni 2017

Ved du, at din trang til at “have styr på” dit liv og måske også menneskene i det, handler om at undgå at mærke din skam?

Når vi taler sex, kan trangen til at styre også være et “styre udenom skam”-symptom.

Så når jeg altid tog initiativ, bestemte farten, stillingen og hastigheden i sengen, undgik jeg på smarteste vis at komme i kontakt med den del af mig, som slet ikke kom ud i lyset; skammen over at være én som ikke virkede. Som var ultimativt og hundrede procent forkert skruet sammen i krop og hoved.

Jeg træder lige et skridt tilbage for at kaste lys på hvorfor det skete:

Når vi vokser op i en barndom med utryghed, overgreb og traumer, så ryger vi enten i “overgearing” eller “undergearing” – altså, at vi hele tiden er på vagt og kampberedte, og har et højt tempo, eller det modsatte, at vi er undvigende, energiforladte og gør ting i sidste øjeblik, for sent eller slet ikke.

Selv om det ikke ser sådan ud, er begge dele en måde at kontrollere verden på. Et forsøg på at sætte dagsordenen i en verden vi egentlig ikke forstår.

Det sætter sig ALTID i kroppen. Den er enten altid lige lidt anspændt og stresset – eller sammenfalden og energiforladt. Størstedelen af danskerne er i “overgearing”, altså vi er overspændte og på vagt – og bærer egentlig rundt på stress hele tiden.

Når vi gør det, er musklerne spændte. Klar til kamp eller flugt. Også når vi har sex. Og når man er anspændt på den måde, er der ikke plads til særlig meget nydelse og hengivenhed. Hele systemet er optaget af noget andet – at verden er farlig og alt hvad der ikke vedrører den kamp, bliver der lukket ned for, så man ikke kan mærke andet.

Fordi vi er gearet til overlevelse, bliver vi mennesker, som går rundt og er anspændte i stedet for trygge, afslappede og hengivne.

Er du overgearet som en følge af din barndom?

Prøv at mærke din skedeindgang, hvis du er kvinde og mellemkødet, hvis du er mand – er der HELT afslappet der lige nu? Rigtig mange overgearede mennesker slapper stort set aldrig af dér. Og det gør noget ved seksualiteten. Det siger sig selv.

Hvis du vil arbejde lidt med det, kan du huske et par gange hver dag, lige at mærke det sted (jeg kalder det dit ankerpunkt) og slappe heeeelt af i det punkt, mens du trækker vejret dybt.

Der er flere redskaber til dig, når du skal lære at slappe af efter barndommens overgreb og ubehagelige oplevelser/traumer her: Klik for at læse om onlinekurset

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »