test twh
Sådan spotter du en psykopat eller narcissist
21. oktober 2014
I angstens øje
11. januar 2015

Problemet med utroskab er måske ikke så meget selve den seksuelle akt, som det faktum, at den utro part ikke ”er hos den anden fuldt og helt”.

Hvis Bent og Yrsa har det fantastisk, når de er sammen, har fuld kontakt, deler med hinanden, mætter hinanden, anerkender hinanden og kurtiserer hinanden, så er der ingen af dem, der har brug for at ”gå til andre”. De bliver mættet og lykkelige af hinanden. De kommer til at føle sig trygge og klar til verden.
I den perfekte verden i hvert fald.

Men hvis de ikke får følelsen af at være mætte og lykkelige sammen – og det er desværre ikke mange forundt i længere tid af gangen, så vil de mærke, at der mangler noget. Eftersom vi lever i en kultur, hvor vi dels ikke lærer at mærke hvad vi har brug for og dels heller ikke rigtig må sige det højt, så er det rigtig svært at få det der mangler inde i parforholdets boble.
Vi kan heller ikke gå ud og bede om det i verden, med mindre vi går til f.eks. en terapeut og lærer at mærke, hvad vi mangler og at bede om det. Det betyder, at vi kan falde for fristelsen, første gang vi mærker os set, hørt og anerkendt i selskab med det andet køn, hvor der er indtaget alkohol – julefrokoster, firmamiddage og fredagsbarer.

Når et menneske søger noget, et andet sted end parforholdet, og ikke siger det højt, står ved det og tager ansvar for det, så kan det menneske ikke være fuldt tilstede i sit eget liv. Han/hun er nødt til at gemme en del af sig selv væk.
Vi er meget mere fintfølende end vi tror og det er sådan, at vores partnere ofte kan mærke, at ”der er noget galt”, uden rigtig at kunne sætte fingeren på det. Det som vi kan mærke er, at den anden ikke er der fuldt og helt.
Når mennesker er så tæt på hinanden, som par ofte er, kender de ubevidst følelsen af at den anden er der fuldt og helt – den oplever de fleste meget intenst i forelskelsen.
Du som læser dette, kender sikkert også følelsen og ved også hvordan det føles, når det ikke er sådan. Selvom vi ikke kan sætte ord på, ved vi det godt. Det er ikke altid, at følelsen af at den anden ikke er der fuldt og helt, skyldes utroskab, det kan være mange ting, en truet eller stressende jobsituation, konflikter med andre nære relationer eller eksistentielle kriser omkring formålet med vores liv.

Jeg tror måske den yngre generation er blevet bedre til at sige højt, når der er en grund til, at de ikke er tilsted fuldt og helt, men det er stadig størstedelen af danskerne, som ikke aner hvordan man sætter ord på. Så når statistikker viser, at næsten halvdelen af landets befolkning har været utro, handler det måske knap så meget om at vi har et stort seksuelt behov og mere om, at det ville være godt at give flere mennesker redskaber til sunde forhold, hvor tingene kan siges og vendes, uden at skabe konflikter. Rigtig mange har stadig den holdning, at ”det kan vi selv snakke om”, men det er de færreste, som faktisk har redskaberne til det – og de svære samtaler bliver derfor til konflikter i stedet. Vi fortjener bedre!

Mette Glargaard
www.metteglargaard.dk

PS. Ny bog på gaden om en uge – få et gratis uddrag: Det perfekte parforhold – sådan gør du!

Facebook Comments

Ku' du li' hvad du læste? Så kan du få mere i samme stil fra mine mails - udfyld felterne og få tilsendt mere, der hjælper dig videre!
Translate »